Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

Aşırı sıcaklarda sağlık için ne yapmak gerekiyor? – hayati öneriler

Aşırı sıcaklarda sağlık için ne yapmak gerekiyor?

Sevdiklerinizi hava sıcaklığının olumsuz etkilerinden korumak için lütfen bu bilgi notunu paylaşın!

Türkiye bu hafta itibari ile yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Bu noktada bazı önlemler almak hepimiz için hayati önem arz ediyor. Eğer gereken önlemleri almazsak, sıcak çarpması denen ve hayatımızı tehdit eden ciddi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.

Öncelikle sizlerle bu konudaki üzücü bir anımı paylaşmak istiyorum:

Bir akşam acil serviste nöbetçiyken 45 yaşlarında bir erkek kalbi durmuş vaziyette ambulansla hastanemize getirildi. Yaptığımız incelemede kendisinin demir ustası olduğunu ve yaz sıcağında, sabahtan bu yana su içmeden ve koruyucu krem kullanmadan güneş altında kaldığını üzülerek tespit ettik. Ne yazık ki bu erkek hasta sıcak çarpması sonucu beyninde ödem gelişmesi sebebiyle hemen hayatını kaybetti.

Böyle üzücü bir olayla karşılaşmamanız için sizlere birkaç tavsiyede bulunacağım. Sizlerden ricam bu dediklerimi harfiyen uygulamanız ve yakınlarınızla paylaşmanız. Çünkü sıcak çarpması önlenebilir ama önlenmediği durumda ölümcül olabilen bir durumdur.

Peki, aşırı sıcaklarda sağlık için ne yapmak gerekiyor?

1- Hafif ve pamuklu giysiler tercih edin.

2- Dışarıda uzun süre kalacaksanız en az 15 faktör güneş kremi sürerek dışarı çıkın.

3- Günde en az 2 litre su için, tarlada ya da bahçede çalışırken mutlaka yanınızda su bulundurun, dışarıya su içerek çıkın.

4- Arabada kesinlikle ve kesinlikle çocuğunuzu, yakınınızı veya evcil hayvanlarınızı arabanın camı kapalı bir şekilde tek başına bırakmayın! Güneş altında araba içerisindeki sıcaklık 10 dakika içerisinde 20 derece artar ve bu durum hayati tehlike oluşturur.

5- Kronik hastalığınız varsa mümkünse güneşe çıkmayın, işlerinizi günbatımına ve havanın serinlediği saatlere aktarın.

6- Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanılmalı, yemekleri pişirirken ise kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

7- Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında artmaktadır. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler besin zehirlenmelerinin zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

8- Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el hijyeni ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

9- Çay, kahve, gazlı içecekler ve alkolü su kaybı yapması sebebiyle güneş altında asla ve asla tüketmeyin.

Bu bilgileri uygulayın ve paylaşın ki, yaşama bağlı kalın! Bol güneşli ama sağlıklı günler dilerim!

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı – Obezite Atölyesi Kurucusu

Instagram.com/uzm.dr.ozgurniflioglu

aşırı sıcaklarda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir