Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

Vajinal probiyotikler yararlı mı zararlı mı?

Hemen hemen her yerimiz probiyotiklerle kaplanmış durumda. Doktorunuz antibiyotik reçete ediyor eczacınız sol köşeden probiyotik çıkarıyor; alışveriş için markete giriyorsunuz sağ köşeden probiyotik ürünler fışkırıyor.

Peki, ne oluyor probiyotik tüketmeyi abartıyor muyuz derken son dönemde vajinal probiyotikler gündeme geldi. Doğal olarak vajinal probiyotikler ile ilgili de sizlerden pek çok soru geldi, buyrun anlatalım…

Daha önce “Probiyotikler – Sağlıklı bağırsakların sırrı” adlı yazımda (okumak için tıklayın) yer verdiğim iki kavramı burada tekrar anlatacağım:

Probiyotik nedir?

Probiyotikler halihazırda bağırsaklarımızda bulunan iyi bakteri kolonilerine benzeyen canlı organizmalardır.

Prebiyotik nedir?

Prebiyotikler ise bağırsaklardaki iyi huylu bakterileri besleyerek sayılarının artmasına yardımcı olan bir tür bitki lifidir (fiberidir).

Probiyotik tabi ki kötü bir şey değil; obeziteden – kansere; romatizmal hastalıklardan – bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok alanda sayısız faydası mevcut. Fakat konu vajinal probiyotikler yararlı mı sorusuna gelince elimizde “şu an için” yeterli bilimsel kanıt malesef yok.

Bilimsel kanıttan öte vajinal probiyotiklerin faydalı olduğuna dair kesinleşmiş bir bilgi de yok. Yapılan çalışmalar ise bilimsel standartlardan oldukça uzak. Yine de bir çok firma bu temelsiz olguyu pazarlamaktan geri durmuyor.

Vajinal probiyotikler vajen sağlığını arttırmak için canlı mikroorganizmaların vajen içine doğrudan uygulanmasında kullanılıyor.

Bakteriyel Vajinitis ve Mantar Enfeksiyonu neden olur?

Vajina içerisinde de bağırsaklarınızda olduğu gibi bir iyi / kötü mikrobiom dengesi söz konusu. Vajendeki bu dengenin bozulması ise bakteriyel vajinozise ya da mantar enfeksiyonuna neden olabiliyor.

Bakteriyel vajinozis doğurganlık çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen bir durum. Buradaki temel problem Gardnerella vaginalis veya Prevotella gibi zararlı mikroorganizmaların oranının Lactobacillus’a göre artmasından kaynaklanıyor.

Mantar enfeksiyonu ise Candida adı verilen mantarın sağlıklı bakterilerin sayısını aşması sonucunda meydana geliyor.

Her iki durumda da temel sorun belirli bir mikroorganizma sayısının diğer mikroorganizmalara göre sayısının artması. Kısacası denge varsa vajen de sağlıklı bir şekilde durumunu koruyor. 

Bu mantıktan hareketle bozulan dengeyi iyi bir vajinal probiyotikle desteklemek işe yarar gibi gözükse de teori her zaman gerçekte işe yaramıyor. Laboratuvarda lactobasiller mantarları öldürürken; vajina içinde barış içinde yaşayabiliyor. Bu sebeple günümüzde bu işin temel tedavisi antibiyotikler ya da antifungal ajanlar. Vajinal probiyotikler

Vajene yoğurt, sarımsak ya da zeytinyağı sürmek işe yarar mı?

Mesele bununla da sınırlı değil aslında. Halk arasında vajene yoğurt sürme ya da yoğurt yiyerek vajen sağlığını güçlendirme de yapılan diğer uygulamalardan. Hatta ve hatta sarımsak, zeytinyağı ve çay ağacı yağı kullanımını da bunlar arasında saymak mümkün.

Sarımsak içindeki allisin isimli maddenin laboratuvarda mantarları öldürdüğü bilinen bir durum fakat aynı etkiyi vajina içinde elde etmek için kaç tane sarımsak kullanabileceğiniz bambaşka bir soru işareti.

Keza yoğurt da probiyotik açıdan faydalı olmasına rağmen yoğurdun içindeki Lactobacilluslar (L.rhamnosus ve L.acidophilus) ile vajina içindeki L. crispatus ve L.iners aynı türler değiller. Ama bağırsaklar içindekilerle yoğurttakiler aynı…

Sözün özü bu yöntemler faydalı mı zararlı mı net bir bilgi yok. İleride vajinal probiyotikler olağanüstü faydalı da denebilir, olağanüstü zararlı da… Durum henüz bağırsaklara ilişkin yapılan probiyotik çalışmaları kadar net değil.

Lactobacillus rhamnus GR-1 içeren probiyotiklerin vajina için yararlı olduğu ortaya konulsa da; Piyasada satılan ürünlerin analizlerinde L.rhamnus GR-1’in ya yeterli miktarda olmadığı ya da bu kapsüllerin içerisinde tam tersine zararlı probiyotiklerin olduğu tespit edilmiş.

Yeni çalışmalar ne diyor?

Peki, vajinal probiyotikler kapsamında hiç mi kullanabileceğimiz bir şey yok mu diye soruyorsanız onu da cevaplayalım. Günümüz bilgileri ışığında Vajinal Lactobacillus crispatus içeren Lactin – V ürünüyle ilgili çalışmalar umut verici. Üretici firma konuyla ilgili FDA’den onay alma aşamasında. En azından bilimsel olarak çalışmalarla desteklenen bu ürün onay alırsa güvenli kullanımına ilişkin daha rahat hareket edilebilir.

Yeni bilgiler için bizi takibe alın: Instagram.com/Uzm.Dr.Ozgurniflioglu

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi aşağıdaki kutuya yazın!

  • örn: abc@gmail.com
  • +90 532 1234567

uzm. dr. özgür niflioğlu

“Vajinal probiyotikler yararlı mı zararlı mı?” için bir yanıt

Bende yaşındayım.Yeşil akıntım var. Kültürde mikrop ve sinirden mikrop çıktı. Antibiyotik ve vj.tablet kullandım. Bu gün bitti. DokyorumLoktaGyn kullanabilirsin dedi. Doğrumu yanlışmış onu öğrenmek istiyorum. Selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir