Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

Durumu kritik koronavirüs hastalarının çoğu obez

Koronavirüs (COVID-19) vakaları dünya çapında arttıkça hastaların genel özelliklerine dair çarpıcı detaylar da kamuoyu ile paylaşılıyor.

COVID-19 Yeni Güncelleme… 24.03.2020

Koronavirüs (COVID-19) vakaları dünya çapında arttıkça hastaların genel özelliklerine dair çarpıcı detaylar da kamuoyu ile paylaşılıyor.

İngiliz ulusal sağlık sistemi (NHS) yetkilileri koronavirüs (COVID-19) tanısıyla yoğun bakıma yatan hastalara ilişkin bazı istatistikleri kamuoyu ile paylaştı.

Durumu kritik koronavirüs hastalarının kilolarına göre dağılımı

Resmi verilere göre;

Koronavirüs (COVID-19) tanısı konan ve yoğun bakıma yatırılan hastaların neredeyse yüzde 40’ı 60 yaşından genç ve her üç hastadan ikisi ya aşırı kilolu ya obez ya da morbid obez.

Koronavirüs tanısı konan ve durumu ciddi olanların ortalama yaşı ise 64.

Obezite koronavirüste (COVID-19) ölümcül sonuçlara mı yol açıyor?

Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda obez bireylerin, normal kilolulara göre gribal enfeksiyonlarda daha ciddi komplikasyonlar geliştirdiği ve grip sebebiyle daha kolay hayatlarını kaybettikleri ortaya konmuştu.

Peki yoğun bakımda koronavirüs (COVID-19) sebebiyle yatan ve durumu kritik olan obez hastalardaki temel sorun ne?

Bilindiği üzere aşırı kilolu kişiler gereğinden fazla yağ dokusuna sahip.

Fazla yağ dokusu da yarattığı enflamasyon – yangı neticesinde vücuttaki tüm hücrelere zarar vermekte. Bağışıklık sistemi de bu zararı tamir etmek için durmadan çalışmak zorunda kalmakta.

Neredeyse bütün enerjisini tamirat süreçlerinde tüketen metabolizmanın; COVID-19 (Koronavirüs) gibi yeni bir enfeksiyonla karşı karşıya kalınca, tabiri yerindeyse atacak kurşunu kalmıyor ve bağışıklık sistemi iflas ediyor.

Bununla beraber aşırı kilolu bireyler, sağlıklı bireylerle göre bağışıklık sistemini zinde tutan liften ve antioksidandan zengin gıdaları daha az tüketme eğilimi gösteriyor.

Fazla kilolu olmak diyafram kasının da çalışma kapasitesini bozarak rahat nefes alıp vermeye zorlaştırıyor. Böylece akciğerlere daha az oksijen gidiyor.

Fiziksel aktivitedeki artış bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına böylelikle de daha etkin bir savunma mekanizmasının oluşmasına yardımcı oluyor. Fakat obez bireyler sağlıklı bireylere göre daha az spor yapıyor ve bu durumda onların bağışıklık sistemini güçsüz hale getiriyor.

Bu veriler ışığında bulaşıcı hastalıklar mücadelenin temelinin de obezite ile mücadeleden geçeceği öngörülebilir.

Bu bağlamda koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu ile obezite arasında ilişkiye ilişkin detaylar hasta verileri arttıkça daha detaylı bir şekilde değerlendirilecektir.

Uzm. Dr. Özgür NİFLİOĞLU

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı

instagram.com/uzm.dr.ozgurniflioglu
twitter.com/ozgurniflioglu

Kaynak: ICNARC (Intensive Care National Audit & Research Centre)

“Durumu kritik koronavirüs hastalarının çoğu obez” için 2 yanıt

Bilgi paylaşımınız için teşekkürler kilo-bağışıklık sistemi birbiriyle bağlantısını daha iyi anladım sağlıkla kalın

Çok güzel anlatmışsınız obozitenin insan sağlığındaki önemini demekki obezite demek = sağlık yok demek teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir