Kategoriler
Köşe Yazılarım

Sağlık Politikası: “Tabipler Birliği, Hükümet’e destek verdi!”

Sağlık Politikası: “Tabipler Birliği, Hükümet’e destek verdi!”

Bu reform ne getiriyor, ne götürüyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kasım ayında yapılacak olan Başkanlık seçimleri yaklaşırken, “Obamacare” en ciddi gündem maddesi olmaya devam ediyor. Bizden bu kadar uzakta yaşanan tartışmanın, Türkiye’yi bu kadar yakından ilgilendirmesinin en önemli sebebi ise; Türkiye’de sağlık sigortası ve sosyal güvenlik alanında atılan adımların; “Obamacare’in” düzeltmeye çalıştığı yönlerle ciddi benzerlik göstermesi. Temelde “Obamacare” özel sigorta şirketlerinin toplum üzerinde yarattığı “sağlık hizmeti alamama sıkıntısını” ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Neden Sağlık Reformu Obamacare olarak adlandırılıyor?

Demokratların ortaya koyduğu sağlık refomu yani “Health Care”; Cumhuriyetçilerin muhalefet stratejisinin bir parçası olarak “Obamacare” olarak adlandırılmaya başlandı. Kamuoyu da bu terimi tam aksine olumlu yönde benimsedi.  

Obamacare ekonomik anlamda ABD’ye neler getiriyor?

Mevcut sağlık reform paketi, ABD bütçesindeki açığı on yılda 143 milyar dolar azaltacak. Bir on yıl daha geçince, ABD’nin bütçe açığında 1 trilyon dolarlık azalma sağlanmış olacak.

Neler değişecek?

Çocuklar 26 yaşına kadar, anne babalarının sigortalarından faydalanacaklar. (Şu anda sınır 18 yaş)

Obamacare öncesinde kanser hastaları ve kronik hastalığı olanlar sigorta şirketleri tarafından kapsam dahiline alınamayabiliyordu; yeni sistemle bu gibi hastalıkları olanlar da sağlık sigortası şemsiyesi altına alınacak.

Düşük gelir grubunda yer alanların sağlık hizmeti alabilmesi için yılda 250 bin dolardan fazla kazanan Amerikalılara ek vergi gelecek. 2013 yılından itibaren bu gruba yüklenecek ek vergi oranı %3,8 olacak.

250 bin $ geliri olanlar yılda 450 $

500 bin $ geliri olanlar yılda 2.700 $

1 milyon $ geliri olanlar yılda 7.200 $

>5 milyon $ geliri olanlar yılda 43.200 $  ek vergi ödeyecek. Zaten tartışmanın esas noktasını da bu kısım oluşturuyor. Zengin Amerikalılar, fakir Amerikalıların sağlık harcamalarını karşılamak istemiyor.

ABD’de hali hazırda 40 milyon kişinin hiçbir sigortası bulunmuyor. Yeni yasa ile birlikte 32 milyon kişi sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınıyor. Ayrıca sigortası olmayan ABD’lilere federal cezalar geliyor. Reformun bu kısmı Türkiye’deki reform ile benzerlik gösteriyor. Buna göre, sağlık sigortası yaptırmayan Amerikalılar 2014 yılından itibaren ilk yıl 95 dolar ya da gelirlerinin yüzde 1’ini (hangisi büyükse) ceza olarak ödeyecekler.

İşsiz kalan sigortasız kalmayacak.

ABD’de İlaç fiyatlarını arttıran ‘doughnut hole’ sistemine son verilecek.

Sigorta şirketlerinin serbestliği ciddi ölçüde etkilenecek

Yasa yürürlüğe girdikten 6 ay sonradan itibaren, yaşam boyu sigorta şartı koyan sigorta planları geçersiz olacak. Ayrıca, sigorta şirketleri hastalığa yakalanan müşterilerinin sigortalarını iptal edemeyecek.

Peki, bu gelişmelerden en çok yararı hangi grup görecek?

30 milyonun üzerinde Amerikalı’nın sağlık sistemine dahil edilmesi hasta sayısını ve ilaç tüketimini arttıracak. Sonuç olarak ABD vatandaşlarının doktor ziyaret sayısı ve ilaç kullanımı artmış olacak. Dolayısıyla ABD’deki hastanelerin cirolarında ciddi artışlar görülecek.

Amerikan Tabipler Birliği bu konuda ne düşünüyor?

Amerikan Tabipler Birliği ise hekimlerin de Obamacare’den yararlanacak olması dolayısıyla mevcut düzenlemeyi destekliyor.

 

KAYNAKLAR

American Medical Association

The Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) (www.gpo.gov)

Thanksobamacare.org

Amerika Bülteni

americanlivewire.com

upworthy.com


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir