Kategoriler
Köşe Yazılarım

Tarihi Muayanehane Bulundu

Antik muayenehane bulundu. Hatay’ın Erzin İlçesinde yer alan İssos Antik Kenti’nde hastalara girişim yapılan iş yerleri bulundu. Kulak operasyonu yapıldığı düşünülen işyerlerinin geç Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor. Aynı döneme ait kulak temizleme aletleri ve tıbbi aletlerin de bulunduğu alanda çalışmalar devam ediyor.

İssos Antik Kenti ile İlgili Kısa Bilgi : Binlerce yıldan beri değişik söylencelere tanıklık etmiş olup, Akdenizin doğu kesiminde ve dolayısıyla Erzin sınırları içerisinde yer alır. Şehrin sahipsiz kalıntılarına Erzin’e 7 km mesafedeki İstasyon Mevkiinde rastlamak mümkündür.

Mezopotamya’yı Yunan kültürüne, Anadoluyu İslam Ülkelerine bağlayan merkez konumundaki İssos ; Bizans, Geç Hitit, Selaukos, Pers veOsmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Bölgesel olarak çok önemli bir konuma sahip olmasına rağmen günümüzde işlevsiz günlerini yaşıyor, hem de sessizce.

Oluşumu itibariyle mimari özelliği, kendinden sonraki zamanlara öncülük eden bir özelliğe sahip olan İssos kalıntılarının içinde 1-2 km. uzunluğunda, yüksekliği ise yer yer 7-8 m olan ve hala ayakta kalmayı başaran su kanalları bulunuyor. Akdeniz’e Cenevizli gemicilere Nur Dağlarının eteklerinden su iletme projesinin ürünüdür, bu su kanalı.

Büyük İskender’in zaferleriyle sonuçlanan M.Ö 333 yılında Pers kralı III. Darius’la yaptığı büyük bir savaşa sahne olan bölge asıl altın çağınıRoma döneminde yaşamış ve bu zamandaki imar faaliyetleriyle yeni bir kimlik kazanmıştır.

Ayakta kalmaya çalışan kalıntıların önemli bir kısmı metrelerce toprak altında kalmış ve ciddi bir kazı çalışmasını bekler duruma gelmiş fakat arazinin volkanik yapısı, deprem ve denizden esen rüzgarlarla gelen kumlar gibi doğal zararların yanı sıra bu değerli kalıntılara esas büyük darbeleri içinden geçen yollar ve çevre yerleşim birimleri vermiş, her ne kadar bölge sit alanı olarak ilan edilse de yağmalar önlenememiştir. Tiyatrosu, spor kompleksi, sütunlu caddeleri, hamamı, tapınakları, su sarnıçları, mezarlıkları ve sahildeki iskelesi kaderine terkedilmişliğin hüznünü yaşamakta günümüzde.

Kaynak : Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir